Міні ПК - це компактний персональний комп'ютер, у якому продумані всі комплектуючі. Такі пристрої популярні серед клієнтів магазинів техніки завдяки своїй продуктивності та функціональності при мінімальних габаритах. Це дає змогу оптимізувати простір на робочому столі для інших цілей і спрощує транспортування техніки під час можливих переїздів. Їх буває кілька видів, тому пропонуємо розібрати інформацію про кожен з них детальніше.

Як працює міні-ПК

Цей пристрій працює аналогічно традиційному настільному комп'ютеру, але в більш компактному масштабі. Що ж відрізняє міні-ПК від персонального комп'ютера? По-перше, економія простору при збереженні функціональності. Також міні пк для роботи дуже потрібні, починаючи від офісу і мультимедійних розваг закінчуючи застосуванням на виробництвах (фабриках, заводах і т.д). Більшість міні-ПК працює на популярних операційних системах, таких як Windows, Linux або Android, і підтримує найнеобхідніше програмне забезпечення.

Як влаштований міні ПК

Він містить ті самі комплектуючі, що і звичний ПК: Intel процесор для виконання обчислень, оперативну пам'ять для тимчасового зберігання даних і постійну пам'ять (жорсткий диск або SSD) для зберігання даних і операційної системи. У міні-ПК є також вбудовані мережеві інтерфейси для під'єднання до інтернету і периферійні порти (USB, HDMI та ін.) для під'єднання моніторів, клавіатур і мишок.

Чого немає в міні-ПК

Хоч ПК і займають компактний простір, але в них немає відеокарти. Графічне ядро зазвичай вбудоване в сам процесор. Неттопи для ігор, які займають багато місця, не підійдуть, як і для інших додатків з великими розмірами. Утім, для ігор таку техніку дуже рідко використовують. Зазвичай, неттопи, як часто називають міні-ПК, і їхні платформи призначені для інших завдань. Та й у неттопів менше потрібних інтерфейсів для підключення всіх необхідних елементів.

Зазвичай це всього кілька USB, один вхід HDMI та Ethernet. У платформ не завжди є роз'єм М2, критично мало SATA-портів, а PCI-E відсутній майже завжди. Якщо хтось не знає, що таке платформа, то пояснюємо зрозумілими словами: платформу доведеться збирати самостійно, тоді як неттоп - це повністю самостійний і вже готовий пристрій. На платформу потрібно додатково встановлювати оперативну пам'ять, накопичувач, а іноді й процесор.

Переваги міні ПК

Домашній ПК міні чудово підійде для тих, хто працює вдома. Якщо вам потрібен пристрій, який швидко працює і якісно виконує всі свої функції, то купіть неттоп. За допомогою такої покупки можна заощадити хорошу суму грошей. Адже, за фактом у міні-комп'ютера майже всі ті самі характеристики, що й у звичайного процесора.

Але при цьому він займає набагато менше місця, ніж звичайний ПК. Деякі мініатюрні ПК можна взагалі перевозити в сумці або рюкзаку. З ноутбуком або комп'ютером звичного масштабу таке не пройде. Якщо говорити про збірку, то міні-комп'ютери практично у всіх моделях мають енергоефективні складові.

Через це неттоп не потребує великої кількості електрики, він майже не гріється. В якості кулера виступає невеликий вентилятор, який майже непомітний і шуму від нього майже не чути.

Для яких цілей підійде міні-ПК

Міні ігровий ПК не факт, що буде добре виконувати свої функції. На це впливає розмір гри, про що ми писали раніше. Але зате оперативна пам'ять пристрою дає змогу використовувати його для перегляду фільмів і прослуховування музики. З медіа-завданнями неттоп справляється чудово.

В цілому, потужні міні ПК підійдуть і для інших цілей. Наприклад, для тієї ж роботи в офісі та пошуку необхідної інформації в інтернеті. Завдяки добрій енергоефективності, неттопи для роботи зможуть функціонувати як домашні сервери. Особливо це зручно для тих, хто працює у сфері інформаційних технологій. При бажанні, кожен поціновувач комп'ютерних ігор зможе придбати ігровий міні ПК.

Така модель зможе запустити хорошу іграшку, але тільки за умови наявності всіх необхідних характеристик для цього. Так, на максимальній роздільній здатності в Counter-Strike або Dota 2 грати не можна, але в спрощеному режимі - чому б і ні? Це цілком реально. Абсолютно точно міні-ноутбук не підійде для завдань, які вимагають витрачання багатьох ресурсів. Наприклад, для встановлення інженерних програм або 3Д-моделювання. У таких ситуаціях неттоп просто гальмуватиме.

У яких випадках краще вибирати неттопи

Якщо користувач володіє офісом, будинком, або кімнатою з робочою зоною, які не займають багато простору, то йому якраз і підійде неттоп. Адже головна його відмінність від стандартної техніки - це компактність. Також ці пристрої та їхні складові використовують мало електрики. Це сподобається тим, кому потрібно заощадити на електроенергії. У наш час, коли вартість за 1кВт дорожчає, така характеристика може стати дуже значущою при виборі техніки.

Пам'ятайте, що як ігровий ПК міні не підійде для встановлення ігор, які займають багато місця. Це означає, що для ігор варто обирати техніку з сильнішим функціоналом. До речі, заощадити можна не тільки на енергії. Якщо у вас обмежений бюджет, знайте: неттоп коштує набагато менше, ніж звичайний процесор. Крім таких можливостей, продуктивність неттопа дає змогу взаємодіяти з мультимедіа. Встановити та використовувати фотошоп з купою файлів, звісно, не вдасться, але переглядати фільми, картинки або музику - цілком реально.

За мобільністю неттопи схожі з ноутбуками. Їх також можна переносити з місця на місце, через маленькі розміри. Це дуже зручно для сучасних людей, які рідко сидять на місці. І наостанок: неттопи часто використовуються в системі розумного будинку і в інших сферах життя, де не потрібна висока продуктивність. Таким чином, не тільки звичайний користувач може заощадити гроші, але й компанії також економлять свої бюджети, що дуже вигідно для їхньої повсякденної діяльності.