Завдяки кінотеатрам можна чудово провести час за переглядом цікавого фільму. Але все одно багатьом більше подобається проектор для домашнього кінотеатру через те, що перегляд фільму можна організувати в будь-який зручний для вас час, не виходячи з дому, не підлаштовуватися під розклад традиційних кінотеатрів і витрачати час на дорогу. Крім того, така технологія дає змогу створити ефект від перегляду фільму в традиційному кінотеатрі, і це сьогодні може собі дозволити практично кожна людина. Цей матеріал розповість на які характеристики важливо звертати увагу під час вибору.

Як вибрати проектор для дому

Головним завданням, яке має виконувати проектор для фільмів, це забезпечити виведення сцен з яскравою динамікою у відповідній якості. Буває таке, що при насиченості динамічних подій на екрані може бути затримка при відтворенні, що знизить задоволення від перегляду. А для геймерів цей показник взагалі має величезне значення. Тому, для того щоб домашній кінотеатр зміг задовольнити ваші високі технічні запити, ми розповімо про його головні характеристики.

Види та характеристики

Існують різноманітні проектори для фільмів, і під час їхнього вибору зверніть увагу на асортимент моделей, які мають свої характерні особливості та різняться функціональністю. Перелічимо найпоширеніші моделі:

  • LSD. Такий екран забезпечує дуже чітке і яскраве зображення із забезпеченням насиченого колірного спектра. Але контрастність може бути меншою, якщо брати для порівняння інший проектор для перегляду фільмів;
  • DLP. Завдяки цифровій обробці надається можливість забезпечувати високу контрастність і мінімізувати видимі пікселі. Тому глибина чорного кольору в цій моделі набагато краща;
  • LCoS. Такій моделі віддають перевагу ті, хто цінує високу роздільну здатність екрану і якісну передачу кольору. Крім того, ефект секти проглядається не так явно, тому ви отримаєте більший комфорт від перегляду, використовуючи цю модель. Але і вартість його буде більшою, якщо порівнювати з іншими подібними технологіями.
  • з коротким фокусом. Такий домашній проектор здатний виводити велике зображення навіть у невеликому приміщенні. Варто зазначити, що спотворення зображення і тінь від людей будуть майже невидимі. Для забезпечення якості зображення потрібні навички налаштування. За вартістю буде трохи вище середньоцінового сегмента.

Отже, щоб вдало вибрати кімнатний проектор, слід визначитися з тим, в якому приміщенні він буде використовуватися і які характеристики передачі зображення для вас більш важливі.

Але і наявність функціоналу теж треба враховувати, адже є опції, які дають змогу виконати необхідні налаштування і підвищити комфорт від перегляду. Перелічимо деякі з них:

  • вбудовані динаміки. Завдяки цьому нема потреби купувати зовнішні колони, щоб забезпечувався звук;
  • оптичне масштабування. Дає змогу налаштовувати розмір зображення, не змінивши місце розташування проєктора;
  • цифрове масштабування (зум). Дозволяє змінити розмір картинки, але коштом зниження якості;
  • фокусування. Надає можливість налаштовувати фокус шляхом використання дистанційного пристрою;
  • корекція зображення. Якщо зображення має трапецієподібну форму, то ця опція його перетворює на прямокутну. Таке спотворення буває, якщо проектор не розташований чітко перпендикулярно щодо поверхні екрана;
  • автономне живлення. Ви зможете використовувати проектор там, де відсутня електроенергія.

Отже, визначтеся, що з функціоналу для вас має значення, а що ні, щоб не переплачувати за функції, які вам будуть не потрібні.

Вибір проектора для домашнього кінотеатру

Уся техніка має свої характеристики, які впливають на якість її роботи. Тому до цього питання слід підходити серйозно. Бажано розглянути кілька моделей для порівняння і тоді вже визначитися з вибором проектора.

Аналіз технічних характеристик

Перелічимо основні характеристики, які потрібно врахувати, коли купуєш проектор для квартири:

  • яскравість дисплея. Оскільки джерелом є лампа, то в характеристиках вказується показник світлового потоку. Якщо переглядати фільми в затемненому приміщенні для 130 дюймів хорошим показником буде 1500 люмен, а для 80 дюймів це буде 600 люмен;
  • контраст. На дану характеристику впливатиме загальна яскравість і глибина чорного кольору. Тому для перегляду фільму в затемненому приміщенні дана характеристика буде важливою. Кращий контраст передасть DLP, а ось LSD видає більш низький контраст. Буває модель з високою яскравістю, але з маленьким контрастом. Тому важливо ці два показники враховувати паралельно;
  • роздільна здатність. Що вища ця характеристика, то більша яскравість забезпечуватиметься;
  • частота оновлення зображення. Вона вказує на те, скільки разів оновиться зображення за одну секунду. Важливою характеристикою є частота вертикальної розгортки, яка повинна бути приблизно 120 Гц (оптимально для 3D зображень). А ось для геймінгу і проектування відео в 4К краще брати з частотою 240 Гц;
  • діагональ. Даний показник вказує максимальний розмір, коштом якого буде забезпечуватися відповідне деталювання зображення;
  • компанія-виробник. Не слід купувати кінопроектори для дому у компаній, які на цьому не спеціалізуються. Краще віддати перевагу таким брендам як Xiaomi та Wanbo. Це дасть змогу придбати високоякісну та надійну техніку.
  • габаритні розміри. Ця характеристика має значення в тому випадку, якщо ви плануєте переносити проектор з одного місця на інше. Тоді краще зупинити свій вибір на портативних моделях і міні.

Якщо ви врахуєте всі перераховані вище характеристики, то зможете вдало підібрати собі проектор для дому на стіну.

Чи замінить проектор ТБ?

Усе залежить від ваших уподобань і приміщення, де використовуватиметься техніка. У деяких випадках проектор буде більш зручним у використанні, а в деяких ні. Тому порівнюйте можливості, які забезпечить проектор для дому з можливостями вашого телевізора.