Якщо ви вирішили подарувати дитині радіокеровану іграшку – перед вами стоїть складне завдання. Сучасний асортимент таких пристроїв дуже широкий - машини (різного призначення, роботи), вертольоти, танки, квадрокоптери, багато інших RC-моделей.

Коли у пріоритеті літальні апарати, то вибирати доведеться між вертольотом та квадрокоптером. Є ще літаки, але вони трохи інший принцип дії.

Чим відрізняються радіовертольоти та квадрокоптери

Щоб зробити правильний вибір між видами літальних апаратів на радіокеруванні, слід розібратися в особливостях кожного.

Особливості гелікоптерів

Ці гарні іграшки досить складні в управлінні, проте демонструють надзвичайно ефектний стиль польоту. Чим потужніша електроніка, тим простіше керувати рухом цього літального апарату.

Складність управління обумовлена ​​необхідністю утримувати апарат у стабільному русі лише одним гвинтом – несучим і поворотним одночасно. Без навичок це важко зробити без перекосів.

До того ж гвинт має значні розміри - його легко пошкодити або завдати недосвідченому користувачеві (особливо якщо дитина) травму. Навіть відносно висока механічна міцність може бути легко порушена.

Особливості квадрокоптерів

У квадрокоптерів – чотири гвинти, які легко справляються з несучою та маневровою функціями. Гвинти найчастіше додатково захищають спеціальними обідками (такі захисні пристрої можуть бути як знімними, і стаціонарними). Це дуже зручно – при випадковому зіткненні з поверхнями гвинти залишаються цілими.

Більше того, деякі моделі дронів повністю «одягають» у захисний каркас, надійно оберігаючи прилад від наслідків аварії.

Основа безпілотника - досить міцна хрестовина, набагато менш крихка, ніж корпус вертольота. І за наявності чотирьох двигунів дрон може легко витримати додаткову вагу у вигляді фото- та відеоапаратури.

Мікропроцесор квадрокоптера дозволяє виконувати всілякі піруети – функції маневреності максимально автоматизовані. Хоча рівень маневреності порівняно з вертольотом – дещо нижчий.

Конструкція квадрокоптера не складна для тих, хто розуміється на електроніці і має хоча б початкові навички в слюсарній справі. За бажання можна знайти підходящий проект в Інтернеті і зібрати по ньому дрон. У магазині у вільному доступі всі необхідні запчастини – починаючи від двигуна та закінчуючи блоком живлення.

Порівнюємо вертоліт та квадрокоптер

Кожна з моделей має "плюси" та "мінуси" - саме на них треба звертати увагу при виборі.

Перелік переваг радіокерованого вертольота:

  • невелика вага;
  • відмінна маневреність;
  • можливість розвинути хорошу швидкість;
  • низька опірність вітру.

У квадрокоптера свої переваги:

  • простота управління;
  • міцність конструкції;
  • можливість зібрати пристрій самостійно з комплектуючих, що є у продажу;
  • можливість розвинути хорошу швидкість;
  • можливість встановлювати відео- та фотоапаратуру.

Списки недоліків дещо коротші. У вертольота:

  • складність управління;
  • тендітна конструкція, захистити яку неможливо;
  • зібрати такий апарат своїми руками важко.

У дрона можна відзначити:

  • велика вага (порівняно з вертольотом);
  • для чотирьох двигунів потрібно багато енергії.

Висновки

Усі названі чинники – поняття відносні. Напевно існує модель квадрокоптера, яка рухатиметься граційніше одного з різновидів вертольота. Або вертоліт виявиться міцнішим за дрона. Тому при виборі слід насамперед орієнтуватися на бажання та можливості, а потім підбирати відповідну радіокеровану іграшку.

А за загальними характеристиками виходить, що для дитини вигідніше придбати квадрокоптер - через легкість управління, міцність і можливість вести в польоті зйомку.