У наш час сучасні проектори являють собою високотехнічні, інноваційні та багатофункціональні технології. Їхнє використання широко застосовується як у домашніх умовах для переглядів фільму, так і в навчальних і робочих процесах. Їх тривала експлуатація вимагає деяких правил по догляду. Але якщо не дотримуватися їх, то пристрої можуть швидко виходити з ладу. У цій статті наші фахівці розкажуть які бувають поломки, причини поломки проектора, і, найголовніше, як не допустити поломок.

Найпоширеніші ознаки поломки проектора

Щоб зрозуміти, що з проектором щось не так, ми маємо уважно оцінити поточний його стан і за будь-якого незначного відхилення від норми, робити подальші відповідні кроки. Зараз розглянемо типові несправності проекторів:

  • пристрій не реагує на натискання кнопки ввімкнення, не працює взагалі. Зверніть увагу, чому не включається проектор, чи загоряються індикатори живлення;
  • погана якість зображення на екрані. Тут може бути безліч варіантів: і розмитість, і не повне відображення колірної гами, і сторонні перешкоди на екрані у вигляді точок або смужок;
  • ознаки несправності лампи проектора. У більшості сучасних проекторів вбудований індикатор, який попереджає, коли потрібно замінити лампу. Якщо він спрацьовує, то це вже проблема;
  • перегрів корпусу. Це ви можете відчути фізично, коли корпус під час увімкнення до мережі починає перегріватися. Або ж проектор починає сам по собі вимикатися через короткий час після увімкнення;
  • проблеми з підключенням і сумісністю. Може бути проблема саме з підключенням до різних апаратів або ж просто виводитися на екран, що сигнал не розпізнано;
  • проблеми зі звуком. Може полетіти гучномовець. Тут заміну робить майстерня.

Ось це список найпоширеніших, але є й безліч інших.

Як побачити й усунути візуальні поломки

Діагностика візуальних поломок оптичного зображення проводиться в кілька етапів. Ось що потрібно робити:

  1. Візуальна перевірка проектора. Перевірити потрібно корпус, кабелі проектора та оцінити стан лампи. Корпус може бути пошкоджений або на ньому можуть бути сліди перегріву. Також обов'язково потрібно перевірити вентиляційні шляхи на сторонні предмети. Кабелі перевіряємо на пошкодження та чи правильно вони під'єднані до корпусу та пристрою. Лампу потрібно перевірити на пошкодження або помутніння і якщо таке є, то її просто потрібно замінити на іншу.
  2. Проводимо діагностику зображення. Потрібно увімкнути проектор і уважно перевірити зображення екрана на наявність смужок, крапок, розмитості, усіх палітр кольорів, переконатися, що зображення не спотворене і нормальна тривимірна графіка. Можна також у меню проектора відрегулювати кольори, яскравість, контрастність, насиченість зображення та автофокус.
  3. Перевірка роботи проектора. Після всіх візуальних перевірок та елементарних усунень неполадок (чистка вентиляції, заміна кабелів і лампи, налаштування зображення) перевіряємо несправності проектора.

Звертаємо ще раз вашу увагу, що серйозні неполадки проектора потрібно довірити професіоналам.

Проблеми з підключенням та сумісністю

Дуже часто спостерігаємо, що якщо проектор зламався, то це може бути проблема з підключенням і сумісністю:

  1. Перевірка кабелів і варіантів підключень. Коли проектор не хоче вмикатися, то насамперед потрібно перевірити кабелі на пошкодження та потім на правильне підключення у входи проектора та гаджет. Якщо не впевнені у справності кабелю, то спробуйте під'єднати його до іншого джерела сигналу, або спробувати інші кабелі.
  2. Налаштування джерела сигналу. Через меню проектора можна перевірити чи налаштований проектор на правильне джерело сигналу. Перевірте чи всі роздільні здатності джерела сигналу підтримуються проектором.
  3. Оновлення драйверів і прошивки. Потрібно буде перевірити ще раз оновлення драйверів для відеокарти та інших елементів.
  4. Сумісність формату. Потрібно буде переконатися, що проєктор підтримує формат відео зі смартфона або ноутбука, яке ви хочете відтворити.

Ця проблема особливо стоїть гостро, якщо такі проблеми виникають за численної аудиторії.

Чому може не вмикатися проектор?

Найпоширеніша проблема – це коли ви не можете ввімкнути проектор з різних причин. Проектор не вмикається через причини:

  • живлення. Потрібно тоді перевірити кабель живлення, розетку, кнопку ввімкнення та запобіжник;
  • лампа. Тут елементарно в разі зносу або пошкодження лампи, потрібно її замінити;
  • перегрів. Засміченість фільтрів і вентиляції можуть легко призвести до перегріву проєктора. Потрібно просто їх почистити;
  • пульт керування. Причиною того, чому не працює проектор може бути відсутність або зношеність батарейок;
  • налаштування та програмне забезпечення. Перевірте оновлення прошивки. За необхідності скиньте всі налаштування;
  • внутрішні проблеми. Якщо проблеми серйозніші, наприклад, зламалась фотоматриця, то потрібно звернутися в сервіс обслуговування.

Якщо ви побачили, що глючить проектор, це ще не кінець.

Ознаки несправності лампи проектора

Тепер перейдемо до наступного важливого елемента проектора - лампи. Які ж ознаки бувають несправності лампи:

  • не вмикається проектор;
  • темне зображення на екрані. Маємо на увазі, що воно потьмяніло;
  • колірні спотворення. Тобто, не логічне зображення кольорової палітри;
  • індикатор лампи. Є індикатор лампи, який повідомляє коли потрібно її замінити;
  • мерехтіння або пульсування зображення;
  • незвичайні звуки або запахи гару.

За лампою стежити легко. Вам не потрібен дозвіл, щоб її поміняти в проєкторі.

Як продовжити термін служби проектора

Для того, щоб ваш проектор послужив довше, потрібно завжди доглядати за ним. Стежити за лампою, вентиляцією, фільтрами, чистотою самого проектора. Обов'язково потрібно правильно його вмикати та вимикати. І, звісно, зберігати в належних умовах.

Здається, прості правила, але вони надовго продовжать життя вашого проектора.