Популярність дронів з кожним роком зростає. Квадрокоптер цікавий не тільки для професійних операторів, але й користується попитом у звичайних користувачів. Багато людей зацікавилися цим хобі. Діти, підлітки намагаються освоїти ази пілотування, використовувати техніку для фото- та відеозйомки. Пристрій є технічно складним, тому для керування необхідний досвід, знання та певні навички. Моделі оснащені різними опціями, що допомагають адаптуватися під техніку та зрозуміти принцип роботи. Розглянемо базові поняття та рекомендації, які дозволять швидко навчитися керувати безпілотником.

Поширені режими польоту дрону

Режим польоту залежить від встановленого в апараті контролера. Алгоритм роботи загалом схожий незалежно від моделі. Розглянемо типові режими, що відповідають за керованість:

  1. Manual Mode – ручний. Підходить для досвідчених пілотів. Електронні функції, що відповідають за стабілізацію, відключені, швидкості досягають максимальних значень. Маневреність, положення дрона у просторі залежить від досвіду та навички користувача. Система коригування присутня, але меншою мірою. Подібні експерименти не рекомендовані для новачків. Висока ймовірність втратити чи зламати пристрій.
  2. Attitude Mode. Активація електронної стабілізації. Реалізується у вигляді різноманітних датчиків – барометр, гіроскоп, акселерометр. Функція утримання висоти допомагає не впасти дрону, якщо пілот відпустить джойстик. Режим можна використовувати на початкових стадіях навчання.
  3. GPS Attitude Mode. Дрон прив'язується до точки координат, оскільки задіюється система супутникової навігації. Допомагає зависати в конкретному місці, навіть при впливі вітру. Також забезпечує повернення до користувача, якщо пілот втратив його з уваги, відпустив пульт керування або втрачено сигнал. Функція дозволяє зменшити контроль над дроном.

Також використовується режим CareFree (HeadFree). Безпілотник рухається у напрямку руху стику джойстика незалежно від того, чи повернутий до пілоту він «головою» або «хвостом». Якщо важіль нахилений вперед, то дрон летітиме заданим курсом (від користувача).

Керування можна здійснювати за допомогою пульта, смартфона чи планшета. Кожен варіант має свої особливості:

  1. Пульт керування. Саме такий спосіб віддають перевагу професіоналам. Поєднує в собі кнопки, кілька стиків, тумблерів, коліщатка настроювальні. Кожен елемент відповідає за конкретні функції - рухи вправо / вліво, навколо осі, набір висоти і т.д. Безпілотники без камери керуються за допомогою пульта.
  2. Смартфон, планшет. Підходить для новачків та людей, які лише долучаються до світу квадрокоптерів. Дрони стартового рівня зручно запускати з телефону, на якому встановлено спеціальну програму. Підключення здійснюється через Wi-Fi-крапку. Такі апарати мають камери, зображення виводиться на екран смартфона. Варто звернути увагу на популярні професійні ПЗ із гідним функціоналом.

Як заміну джойстика може виступати ноутбук, комп'ютер. Віддалений контроль здійснюється через ПЗ. Функція FPV дозволяє транслювати відео в режимі реального часу з дронової камери на монітор ПК. Тобто. людина бачить усе, що знімає квадрокоптер. Корисна опція для різних галузей.

Як керувати коптером: призначення кнопок на пульті ДУ

Пульт управління складається з кнопок, кожні відповідають за певні рухи безпілотника у просторі.

Правий стик:

  • Roll Left, Roll Right – «тангаж» задає напрямок польоту, нахили вправо/ліворуч;
  • Pitch Up, Pitch Down «крен», рухи вперед/назад.

Лівий стик:

  • Throttle UP/ Throttle Down відповідає за зліт та зниження. При збільшенні газу (оборотів) дрон піднімається, при зменшенні – знижується;
  • Yaw Left/Yaw Right, переміщення навколо своєї осі проти/за годинниковою стрілкою.

Це так званий чотириканальний тип керування. Більшість безпілотників мають подібні джойстики та низку додаткових кнопок для перемикання режимів польоту. Щоб набути стійких навичок пілотування, краще практикуватися на класичній апаратурі.

Рекомендації та практичні поради для новачків

Безпека користувача та оточуючих стоїть на першому місці. Обговоримо загальні правила, яких необхідно дотримуватися перед початком польоту та під час процесу:

  1. Ретельно вивчіть інструкцію.
  2. Для перших польотів доцільно вибирати невеликі дрони. Вони недорогі, компактні, важать легше, відповідно, мінімальний ризик ушкоджень при катастрофах.
  3. У комплекті часто йде захист на гвинти. Її потрібно використовувати, тому що вона захистить пропелери від викривлень під час зіткнення зі стіною, гілками дерев, стовпами. Найменша зміна конструкції значно погіршує льотні характеристики. Також деякі моделі оснащені шасі.
  4. Ідеальне місце для запуску – вільний майданчик, краще не асфальтований (наприклад, футбольне поле). Газон забезпечить м'яку посадку, при підйомі менше підніматиметься пилу. Влаштуйте пробний зліт далеко від проводів, дерев, будівель та багатоповерхівок.
  5. Бажана відсутність людей, щоб нікого не дратувати і не наражати на зайву небезпеку.
  6. Середня тривалість польоту бюджетного коптера близько 7-10 хвилин. Тому обов'язково захопіть запасні акумулятори.
  7. При пробному запуску не упускайте безпілотник з уваги, особливо, якщо він не оснащений опцією повернення додому (до користувача).

Намагайтеся експлуатувати пристрій далеко від людей, машин, споруд, техніки. Так ви збережете своє та чуже майно, нерви, мінімізуєте ризики втрати апарату.

Вправи для тренування

Перед зльотом потрібно вивчити пульт, найменування кнопок, розібратися в їх функціях, знати, де коптер «голова» і «хвіст». Рекомендуємо дочекатися безвітряної погоди. Це гарантує стабільність роботи апарату повітря. З чого почати:

  1. Відпрацюйте близько 20 циклів зльоту/посадки. Це потрібно для того, щоб відчути силу газу під час піднімання пристрою на висоту. Визначте точку на поверхні, намагайтеся злітати чи сідати без значних зсувів.
  2. Зависання. Вправа корисна для навички утримання коптера на заданій висоті. Підніміться від рівня землі або іншої поверхні на 0,5 метра і намагайтеся зависнути в одному положенні. При цьому використовується важіль газу (лівий стик).
  3. Повороти праворуч/ліворуч. Важливо відпрацювати до автоматизму. За допомогою тангажу задавайте напрямок для дрона. Мета – навчитися повертати апарат у той бік, у який необхідно летіти.
  4. За допомогою крену (правий стик) відпрацьовуйте рухи вперед/назад.
  5. Точне місце посадки. Позначте на площині уявну точку, спробуйте приземлитися в задану область.
  6. Можна намітити конкретний маршрут і слідувати йому у повітрі за допомогою джойстика. Допоможе навчитися точності, а також відпрацювати інші навички.
  7. У разі виникнення перешкод не намагайтеся облетіти їх, просто скиньте газ. Залишіть подібні маневри досвідченим пілотам.

Докладніше про навчання можна переглянути в даному відеоролику.

Тільки відпрацювавши базові вправи, можна переходити до складніших фігур. Перед зльотом ознайомтеся з інструкцією, огляньте дрон, пульт керування, прочитайте інформацію про керування квадрокоптерами у відкритих інтернет-джерелах. Кожна модель може мати свої особливості, тому важливо врахувати всі тонкощі.

Зіткнення та неприємні ситуації неминучі, але підготовка має бути у будь-якому випадку. Вибір правильного агрегату, рівного майданчика, відпрацювання базових навичок – важлива частина у процесі навчання.

Ця коротка інструкція для новачків має рекомендаційний характер. Змістити повноцінний курс навчання в одну статтю дуже складно. Не нехтуйте порадами, аналізуйте помилки під час польоту, при необхідності звертайтеся до професіоналів.