Жоден користувач квадрокоптера не застрахований від втрати техніки. Статися це може з багатьох причин, зокрема, внаслідок апаратної поломки, збою в роботі програмного забезпечення, розряду акумулятора тощо. Звичайно, в такій ситуації актуальним стає питання ефективного пошуку дрона. І радує те, що вирішити задачу можна досить успішно, знайшовши пристрій одним з існуючих способів: за GPS-трекером, через супутник або додаток, за рацією або FPV, за серійним номером. А щоб розуміти, який варіант буде актуальним для конкретного випадку, є сенс розглянути основні методи пошуку уважніше.

Запобіжні заходи

Перш ніж розглядати способи пошуку квадрокоптера, дізнаємося, яких заходів можна вжити, щоб зменшити ймовірність його втрати. Все-таки, незважаючи на те, що знайти техніку реально, ця процедура потребує певних витрат зусиль і часу. Тому краще постаратися запобігти проблемі, ніж потім займатися її вирішенням.

Почнемо з того, що в більшості сучасних моделей дронів передбачено GPS-модуль. Він необхідний для фіксації відомостей про місце вильоту апарата, а також для встановлення контролю над ним. І важливо розуміти, що, якщо модулі та пошукові системи, вбудовані в безпілотник, відмовлять, знайти його буде дуже важко. Тому, щоб виключити складнощі, що випливають із такої ситуації, є сенс встановити на техніку спеціальний компонент - трекер. Також потрібно регулярно перевіряти справність усіх складових, перш ніж запускати дрон.

Особливо ретельно перед запуском апарата необхідно перевіряти працездатність компаса. Також знадобиться виконати калібрування. Особливо важливими ці заходи стають під час запуску техніки на невідомій місцевості. Плюс, потрібно записати стартові координати, адже ці дані спростять пошук безпілотника, якщо він загубиться.

Наступні важливі моменти - це повний заряд акумулятора і справна робота системи примусового повернення квадрокоптера в точку вильоту. Контролювати їх потрібно максимально відповідально, щоб уникнути ймовірних неприємностей.

І ще одна порада - перед запуском дрона вкладіть у нього записку зі своїми контактними даними, зазначте, що готові надати грошову винагороду тому, хто поверне загублений апарат. Додатково ви можете наклеїти на корпус якісь яскраві наклейки, завдяки яким зможете швидше ідентифікувати свій безпілотник.

Якщо все-таки апарат загубився, при цьому в нього немає ні GPS, ні камери, перше, що ви зможете зробити - організувати його ручний пошук, залучаючи для цього якомога більше людей. А для підвищення ефективності процедури знадобиться зробити таке:

  • зафіксувати координати останнього відомого місця знаходження техніки;
  • визначити напрямок і швидкість вітру;
  • приблизно підрахувати, де міг опинитися дрон, рухаючись із характерною для нього швидкістю.

Загалом, цей спосіб може бути використаний, і часто дає позитивний результат. Але якщо знайти квадрокоптер так і не вийшло, ви можете спробувати один із нижче представлених способів.

Пошук за трекером

Усі моделі квадрокоптерів передбачають можливість встановлення GPS-трекера. І якщо поставити на техніку цей пристрій, можна не хвилюватися про те, що вона пропаде, і її не вдасться знайти. Але важливо розуміти, що економити на трекері не слід. Потрібно купувати надійний варіант. Дешеві моделі виявляються малоефективними, мають високу похибку передачі даних.

Для встановлення самого трекера потрібен тільки клей і сім-карта, яку знадобиться розмістити в слоті модуля. Робота займе кілька хвилин часу.

І якщо квадрокоптер зі встановленим GPS-трекером загубиться, знайти його не становитиме труднощів. Досить буде просто зателефонувати на номер сім-карти. Після цього на телефон у вигляді СМС надійдуть точні координати знаходження апарата.

Що можна зробити за допомогою пульта

Якщо ви помітили, що квадрокоптер зник з поля зору, водночас у вас у руках є пульт, одразу робіть дії з пошуку апарата, натиснувши на відповідні кнопки. У разі близького знаходження дрона він відреагує на отримані команди. Плюс, у пошуку допоможуть скріншоти навколишньої місцевості, які рекомендується робити під час польоту.

Якщо ваша модель безпілотника має GPS, функцію автоматичного повернення, вирішити питання, пов'язане з його втратою, буде нескладно. Апарат сам повернеться в таких ситуаціях:

  • загубився сигнал від пульта;
  • заряд акумуляторної батареї практично повністю вичерпано.

Функція повернення дрона може запускатися автоматично або вручну - якщо користувач бачить, що втрачає контроль над ситуацією, хоче повернути техніку, поки вона зовсім не зникла з поля зору або поки акумулятор не розрядився повністю.

Щоб функція повернення спрацювала, до початку польоту необхідно позначити точки зльоту апарата і провести калібрування.

Також варто пам'ятати про ситуації, коли через якийсь збій квадрокоптер навіть після калібрування може не повернутися до точки зльоту. Але такі випадки бувають дуже рідко.

Пошук дрона за маячком

Якщо ви з якихось причин не ставите на техніку GPS-трекер, цей компонент можна замінити радіомаяком. Цей пристрій допоможе знайти дрон у радіусі кількох кілометрів. Цього для звичайного користувача цілком достатньо, оскільки найпоширеніші моделі квадрокоптерів можуть відлітати від точки вильоту максимум на 1,5 км. Якщо ж говорити про апарати, які здатні літати на більш далекі відстані, їх обов'язково необхідно оснащувати GPS-навігаторами, підключати передачу GPS-даних - по відеоканалу або через маячок.

Пошук за сигналом відеокамери

Коли загублений безпілотник перебуває в активному стані, як маячок можна використовувати його відеопередавач. Як приймач застосовуються відеоокуляри або відеошолом.

Шукаємо квадрокоптер у високій траві, воді, снігу

Найчастіше дрони губляться через те, що їм доводиться автоматично виконувати посадку на зворотному шляху. Найпоширеніша причина - сила вітру, через яку апарат витрачає більше часу і заряду акумулятора на дорогу до точки вильоту, внаслідок чого батарея сідає завчасно, і безпілотник різко опускається вниз. Це призводить до того, що техніка часто опиняється в траві, воді або навіть у сніговому заметі. Знайти її в такій ситуації допоможе запис із камери під час польоту. А якщо в процесі була активна передача GPS даних, то відшукати дрон за координатами вдасться максимально швидко і легко. Але важливо врахувати, що на зарослій травою місцевості пошуки необхідно проводити ретельніше, адже часто апарат не видно через зарості.

Ще один момент, що спрощує пошук - встановлення на квадрокоптер спеціальної пищалки.

Пошуки безпілотника в місті

"

Застосовуючи квадрокоптер у межах міста, потрібно бути готовим до того, що можуть з'явитися збої у функціонуванні GPS. І якщо ви помічаєте, що з керуванням з'явилися якісь проблеми, дрон необхідно переводити в ручний режим і повертати до місця зльоту. А для полегшення пошуку в разі втрати безпілотника є сенс застосувати описані рекомендації, що стосуються вказівки ваших контактних даних на аркуші паперу або наклеювання яскравих наклейок на корпус техніки. Загалом, якщо використовувати всі вище розглянуті рекомендації, знайти загублений квадрокоптер не складає труднощів. Але якщо поки що вам не вдалося відшукати техніку або її ще не повернули, звернувшись за зазначеними контактами, спробуйте прискорити процес, розмістивши оголошення про втрату, зокрема, в соціальних мережах. Так ви помітно підвищите шанси на успіх. Квадрокоптери - це функціональна сучасна техніка, тому її пошуки будуть максимально вдалими.