Зарядні станції є справжнім порятунком як у бетонних джунглях, так і в похідних умовах. Вони дають змогу продовжити роботу компактних гаджетів і великої побутової техніки, а також стали зручним пристроєм для комфортного життя навіть під час вимкнення світла. Але час не стоїть на місці і, як і багато девайсів, зарядні станції також піддаються інноваціям. Далі розглянемо, що ж підготували виробники пристроїв, які нові стандарти та інновації з'явилися, а також які перспективи їхнього розвитку в найближчі роки.

Огляд інновацій у зарядних станціях 2024 року

Почнемо з найпростішого — те, що вже встановлено в зарядний пристрій із новенького. Для цього розглянемо інновації на прикладі кількох моделей:

  1. Зарядна електростанція для дому з розеткою 220V Remax RPP-515. Зручний пристрій можна брати з собою в подорожі, він підходить для зарядки безлічі різних пристроїв, зокрема й бездротової, і навіть оснащений ліхтариком;
  2. Зарядна станція ECOPLAY 501A. Вона використовує синусоїдальну технологію, надаючи стабільний і чистий струм, а також має безліч заходів захисту від перегріву, перезарядки та інших проблем;
  3. Зарядна станція 3E P15. Пристрій заряджається швидко - 1 година до 80%, працює з девайсами із середнім і великим споживанням електрики і навіть в умовах низьких і підвищених температур.

Представлені зарядні станції для дому дадуть вам змогу почуватися комфортно як вдома, так і під час подорожей, гарантуючи регулярне надходження енергії в умовах відсутності звичного світла.

Нові технології швидкого заряджання: підвищення ефективності

У 2024 році технологія швидкої зарядки продовжує швидко розвиватися і впроваджуватися, зокрема і в портативні зарядні станції, адже це дає змогу скоротити час заряджання різних пристроїв. Досягти цього можна завдяки збільшенню струму і напруги, які подаються на пристрій. 

Сучасні пристрої вже підтримують стандарти швидкої зарядки через кабель - USB Power Delivery і Qualcomm Quick Charge. Але віднедавна в галузі бездротового заряджання з'явилися нові досягнення - збільшилася потужність передавання енергії та покращилася ефективність роботи, завдяки чому пристрої зможуть розряджатися швидко з меншими втратами енергії. Також деякі виробники розробляють технології, які дозволять заряджати девайси на відстані.

Зарядні станції для побутової техніки: нові стандарти та рішення

Наразі для побутової техніки, для яких можна використовувати домашні зарядні станції, використовуються літій-іонні та літій-полімерні акумулятори. Але останніми роками став помітний прогрес у розвитку акумуляторів з хімічних сполук і нових матеріалів.

Вже зараз різні електричні зарядні станції використовуються для підключення пилососів, кавоварок, чайників та інших побутових приладів, зокрема й холодильників. Але оскільки звичне джерело живлення надто важке і має недостатню потужність, вистачає його не надовго. 

Наразі фахівці розробляють інтелектуальні зарядні станції, які автоматично подаватимуть енергію залежно від типу девайса і його стану, щоб запобігти зносу акумуляторів і їхньому перегріванню. Також можливо електростанція в майбутньому матиме менший розмір, вагу і при цьому збереже високу ємність, що дасть змогу заряджати таку ж кількість девайсів, що й раніше.

Інновації у сфері портативних зарядних станцій: що нового?

Ключовим завданням виробників, що створюють зарядні станції для квартири, є впровадження більш потужних і функціональних акумуляторів. Так, на ринку з'явилася літій-залізо-фосфатна батарея, яка гарантує безпеку, довговічність і велику ємність. Подібні акумулятори мають такі переваги:

  • 2000-3000 циклів зарядки;
  • менша схильність до вибуху або загоряння;
  • тривалий термін служби;
  • менша енергетична щільність.

Подібні зарядні станції купити можна буде за високою вартістю, але при цьому користувачі будуть задоволені їхньою безпекою, вбудованими функціями та особливими технологіями, які буде впроваджено в подібну систему.

Екологічні та енергозберігаючі рішення в зарядних станціях

Оскільки весь світ бажає перейти на «зелену» енергію, швидкісні зарядні станції теж не обходять стороною подібний тренд. У 2024 році виробники роблять акцент саме на використання поновлюваних джерел енергії. Це може бути і використання сонячної енергії, і енергозберігаючих технологій.

Також варто виділити, що деякі розробники хочуть запровадити віддачу надлишку енергії назад у мережу, інтелектуальні системи управління енергоспоживанням і знизити в такий спосіб вплив на навколишнє середовище.

До того ж, використання, наприклад, сонячних батарей дуже виручить мандрівників, які зможуть заряджати найкращі зарядні станції в місцях з обмеженим доступом до традиційних джерел енергії або в умовах екстремальних ситуацій.

Перспективи розвитку зарядних станцій на найближчі роки

Уже зараз можна вибрати портативні зарядні станції з деякими впровадженими інноваціями, які вдосконалені різними технологіями. Але світ не стоїть на місці і регулярно розвивається, а значить і створює незвичайні функції і системи, які прискорюють розвиток зарядних станцій. Так, у майбутньому стануть можливими:

  • інтеграція з інфраструктурою міст і розумними будинками;
  • поліпшення в розвитку електрозаправних станцій для більш швидкого заряджання електромобілів і використання поновлюваних джерел енергії;
  • підвищення ефективності та безпеки систем;
  • зменшення екологічного сліду станції;
  • автоматичне регулювання параметрів зарядки залежно від типу девайса;
  • посилений захист для електричного акумулятора від перегріву або перезарядження;
  • інтеграція систем з мобільними додатками та хмарними сервісами для віддаленого управління станціями.

Усе це вже скоро може стати доступним для звичайних мешканців мегаполісів і мандрівників. І хто знає, можливо, в майбутньому можна буде зустріти зарядні станції з розумною системою, в яку буде інтегрований ШІ для отримання нових функцій і більш швидкого заряду звичних пристроїв.