Розвиток людства не стоїть на місці та з величезними темпами рухається вперед. Разом з тим розвиваються і технології різних напрямків. Ми все більше звикаємо, що техніка все робить за нас, водночас заощаджуючи нам час. Ми звикли, що комп'ютерна індустрія підлаштована під людину так, щоб вона не прив'язувалася до одного місця і могла бути мобільною скрізь. Це і стосується самих комп'ютерів. Для того, щоб зайнята людина не сиділа весь день біля комп'ютера, інженери виготовили новий вид - міні ПК. Вони не мають вбудованого акумулятора, екрана, миші або клавіатури, але з легкістю можуть підключатися до будь-якого пристрою. Їх ще називають неттопами. Що таке неттоп - це пристрої, які існують лише для того, щоб займатися серфінгом в інтернеті. У цій статті ми вам розповімо про переваги міні-ПК і представимо список топових моделей цих міні-ПК.

Чому міні-пк користується попитом

Зробити міні-ПК інженерам вдалося лише тому, що деталі, такі, як 3,5-дюймові диски та приводи оптичних дисків, стали набагато меншими та більш енергоефективними. Тому розробники змогли максимально зменшити й розміри самого комп'ютера. Деякі моделі міні-ПК настільки малі, що навіть поміщаються на долоні у дорослої людини. Чому ж міні-ПК стають такими популярними, попри обмеженість їхніх можливостей?

Перевага 1: Компактність та портативність

Ці неттопи стали гідною заміною настільним комп'ютерам. Щоб користуватися ними вдома, потрібно просто підключити їх до пристрою, наприклад, до телевізора. І тоді можна повноцінно займатися своєю роботою. Вони діляться за формою на два типи:

  • Mini-ITX. Вони призначені для домашніх розваг або роботи в офісі. Це стандартного розміру неттопи, містять у собі можливість створювати компактні конструкції;
  • NUC. Це ультракомпактні ПК. Вони можуть також застосовуватися для переглядів фільмів і офісних завдань, але потужності у них в рази менше.

Завдяки цій перевазі неттопи мають популярність серед користувачів. Адже легше носити весь час із собою цілий комп'ютер, який можна використовувати всюди.

Перевага 2: Продуктивність у малому розмірі

У малих розмірах неттопів можна закласти не так вже й багато компонентів, і вони мають споживати мінімум електрики та працювати без перегрівань. Тому там вбудований один маленький вентилятор для самоохолодження, який працює практично безшумно. Якщо дивитися на рівень продуктивності, то вони діляться на кілька типів:

  • неттопи початкового або базового рівня. Це міні ПК неттоп для елементарного рівня потреб клієнта (офісні додатки, мультимедіа та простий перегляд сторінок в інтернеті);
  • неттопи середнього класу. Цей тип міні-комп'ютера може вже справлятися з більш ємними додатками, а також їм притаманна багатозадачність. У них тримається баланс між продуктивністю та енерговитратністю;
  • високопотужні неттопи. Це вже повний аналог системного блоку стандартного комп'ютера. Завдяки своїй потужності, вони підходять для більш складних і ресурсомістких завдань, таких, як створення контенту і додатків, комп'ютерної гри та інші.

Виходячи з ваших потреб, ви можете вибрати відповідний тип компактного ПК. При його виборі, як і при виборі комп'ютера, рекомендуємо звертати увагу на потужність центрального процесора.

Перевага 3: Зручність підключення та розширення

Неттопи дуже зручні для використання завдяки також можливості підключатися до будь-яких пристроїв. Потрібно лише мати на комп'ютері достатню різноманітність портів для входу (USB-порти, роз'єми для аудіо, інтернет, Wi-Fi, HDMI). Обчислювальну потужність комп'ютера можна підвищувати завдяки можливості додавати жорсткі диски або твердотілі накопичувачі.

Список топових моделей міні-ПК

Ми хочемо вам надати список топових моделей міні-ПК. Завдяки своїм характеристикам вони тримають топ позиції на ринку:

  1. Міні-ПК Intel N95 CPU PicoBox Pro Win11 Pro. Цей міні-комп'ютер має у своєму арсеналі чотириядерний процесор Intel Celeron N95 12-го покоління з чотирма потоками, 8 ГБ оперативної пам'яті та SSD на 256 ГБ формату m.2. Крім того, він компактний за розміром і постачається з попередньо встановленою операційною системою Windows 11. Підтримка 2 головних дисплеїв одночасно. Це найкраще рішення для офісу.
  2. Портативний комп'ютер, міні-кишеньковий ПК PicoBox Mini T8-Pro на базі Intel N5105 8/256 Гб SSD c Windows 11. Комп'ютер оснащений чотирьохядерним процесором Intel Celeron N5105, який забезпечує високу продуктивність при виконанні декількох завдань одночасно. Він також оснащений 8 Гб оперативної пам'яті DDR4 і внутрішнім накопичувачем об'ємом 256 Гб, що забезпечує достатньо місця для встановлення операційної системи, додатків і зберігання даних. Крім того, цей міні-ПК має компактні розміри та великий набір портів для підключення зовнішніх пристроїв.
  3. Ігровий міні-пк WizBox Cube i7-12700H 32Гб/1ТБ з дискретною відеокартою RTX 3060. На борту цього персонального комп'ютера встановлений процесор Intel Core i7-12700H і вбудована відеокарта RTX3060 з пам'яттю на 12 гігабайт. Крім того, у нього є компактний корпус, ефективна система охолодження і стильне RGB-підсвічування, що робить його не тільки продуктивним, але і візуально привабливим. Він може виводити на головний дисплей картинку високої якості. Тому грати на цьому неттопі буде в саме задоволення. Також через нього можна завантажувати віртуальну реальність для ігор.

Міні-ПК мають багато призначень. Відповідно до цього їхні характеристики суттєво відрізнятимуться. Наприклад, неттопи можуть використовувати як в офісах, так і в домашніх умовах. Але також їх можна використовувати в промислових цілях. Оскільки вони мають міцну конструкцію, їх використовують для автоматизації процесів виробництва.

Виходячи з усієї викладеної інформації, можна сказати, що портативні ПК з упевненістю захоплюють ринок комп'ютерних технологій і витісняють стандартні масивні комп'ютери низкою своїх чудових переваг.